Jejich želízka jsou mnohem tvrdší (63-64 RC) a více odolná než v případě západních modelů, snáze se však poškodí. Špatně snášejí páčení, hrubé
zacházení a sukovité dřevo. Správné broušení na mokrých kamenech a opatrné zacházení je odměněno vynikajícím řezným výkonem a odolností břitu i při práci
s nejtvrdšími dřevy. Dláta Nomi se mohou pochlubit těmito vynikajícími parametry:
1. Laminovaná čepel ze dvou vrstev oceli
Měkká ocel, která chrání břit před zlomením a která pohlcuje otřesy (do dlát Nomi se obvykle tluče kovovým kladívkem), je nanesena na tenkou vrstvu tvrdé
ocele s vysokým obsahem uhlíku.
2. Klínovitá čepel
Čepel je do krku zasazena pod mírným úhlem, což umožňuje pracovat ve větší hloubce (1,5 - 2krát délky dláta).
3. Ergonomický design
Krk dláta je vsazen do rukojeti beze švu a pohodlně sedí v dlani, i když je dláto při detailní práci drženo za krk. Solidní ocelové kování chrání rukojeť
před rozštěpením nebo uvolněním při úderu kladivem.
4. Dutý reliéf základny
Dutý reliéf na základně dláta zmenšuje jeho plochu, která se dotýká opracovávaného dřeva, a tudíž snižuje tření. Tento reliéf zároveň usnadňuje broušení,
jelikož je nutné obrousit jen vnější hrany tvrdé oceli. Protože je při broušení odstraněno jen velmi malé množství materiálu, je možné uchovat rovnou plochu
dláta, i když se břit během mnoha let broušení zkrátil. (4a)
Příprava a broušení
Dláta Nomi nemohou být použita okamžitě po dodání. Nejdříve musí být nabroušena a obtažena. Doporučujeme japonské brusné kameny, např. kámen s kombinací
zrnitosti 1000/6000. Pokud požadujete nejvyšší přesnost práce, měl by být před prvním použitím hřbet nástroje srovnán. Toho můžete docílit na ocelovém plechu
s SiC prachem nebo na diamantovém kameni. Před tím, než poprvé nástroj použijete, posuňte obruč co nejdále směrem k břitu, aby kladivo tlouklo jen do dřeva.
Tyto nástroje jsou vyráběny ručně, takže se jejich skutečná velikost může trochu odchýlit od uvedených parametrů. Ke každému dlátu je přiložen návod k použití.
Konstrukce japonských dlát
Dláta Hattori®